Wegetariańskie warsztaty kulinarne

Warsztaty kulinarne

Zapraszamy na kolejne spotkania z cyklu "Wegetariańskie warsztaty kulinarne".

W programie:

Sobota, 1 lutego, godz. 17:00
„Sześć rodzajów smaku w pożywieniu - ich wpływ na nasze ciało i zdrowie”

Smaki w naszym pożywieniu są jak instrumenty muzyczne w orkiestrze - jeśli są dobrze zgrane, można dzięki nim zagrać harmonijną symfonię. Smaki działają jak katalizatory pobudzające różne organy ciała do działania, wpływają na ogólną kondycję naszego ciała oraz na jego stan psychiczny.  Odpowiedni dobór smaków w czasie gotowania sprawia, że posiłek będzie nie tylko zdrowy ale również doskonale zrównoważy nasze ciało i doda mu witalności. Serdecznie zapraszamy :)

W programie:
- Jak smaki zawarte w pożywieniu wpływają na nasze ciało?
- Jak właściwie komponować posiłek, aby wszystkie smaki były w nim obecne?
- nauka gotowania:
          na słono: zupa z czerwonej soczewicy z pomidorami, zapiekany makaron durum z algami morskimi
          na słodko: bezglutenowe brownie z cieciorki II
- degustacja potraw
- medytacja z mantrą


Sobota, 8 lutego, godz. 17:00
„Ama - przyczyną chorób”

Według ajurvedy przejadanie się, pospieszne spożywanie posiłków przyczyniają się do wzrostu ama. W ajurwedzie pojęcie „ama“ znaczy - toksyny, niestrawione resztki pokarmu, które powstają w przewodzie pokarmowym, w wątrobie lub tkankach ciała, gdy nasze trawienie zawodzi lub okazuje się niedostatecznie silne. Ama jest korzeniem większości chronicznych schorzeń, choćby takich jak przewlekłe przeziębienie, astma, zwyrodnienie stawów, osłabiony układ odpornościowy, które to z kolei prowadzą do alergii, kataru siennego itd. Jeśli chciałbyś poznać sposoby na pozbycie się ama z ciała to zapraszamy Cię na nasze spotkanie :)

 W programie:
- Jak unikać powstawania ama w ciele?
- Jak oczyścić ciało z ama, czyli toksyn i niestrawionych resztek pokarmu?
- nauka gotowania:
            na słono: rosołek wegetariański, tofu a la ryba po grecku
            na słodko: tiramisu bananowe, mufinki gryczane
- degustacja potraw
- medytacja z mantrą


 Sobota, 22 lutego, godz. 17:00
„Agni - ogień trawienia”

Pojęcie „agni” w medycynie ajurwedyjskiej oznacza “ogień trawienia”. Agni jest siłą warunkującą prawidłowe trawienie, dzięki, któremu do wszystkich tkanek ciała dostarczane są substancje odżywcze. Zbyt silne lub zbyt słabe agni objawia się bardzo często w zaburzeniach psychicznych lub fizycznych. Gdy agni jest słabe, przyjęty pokarm nie zostanie odpowiednio strawiony. Gdy agni jest zbyt silne, pokarm zostanie „spalony”, zanim zostanie wchłonięty przez tkanki.

Jeśli chciałbyś nauczyć się równoważyć agni to zapraszamy Cię na nasze spotkanie :)

 W programie:
- Jak agni wpływa na zaburzenia układu pokarmowego?
- Sposoby na zrównoważenie „ognia trawiennego“.
- nauka gotowania:
            na słono: grochówka wegetariańska, sambar czyli duszone warzywa z dalem
            na słodko: wegański-bezglutenowy-kremowo-orzechowy torcik z cieciorki
- degustacja potraw
- medytacja z mantrą


Sobota, 29 lutego, godz. 17:00
„Olej olejowi nie równy”

Czy stojąc w sklepie przed półką z olejami zastanawiałeś się kiedykolwiek do czego można je zastosować? Jakie mają właściwości odżywcze? Do jakich dań pasują oraz w jaki sposób je podawać aby zachowały jak najwięcej swoich wartości? A może powinniśmy ich unikać? Jeśli trapią Cię takie dylematy to zapraszamy na to spotkanie.

 W programie:
- Czy koniecznie trzeba ograniczyć spożycie tłuszczów?
- Rodzaje olejów i ich wartości odżywcze
- nauka gotowania:
            na słono: zupa krem z brokuła, pasztet z soczewicy
            na słodko: gryczany tort Sachera, bezglutenowe ciasteczka czekoladowe
- degustacja potraw
- medytacja z mantrą

 

Serdecznie zapraszamy :)

Kiedy:

soboty: 1, 8, 22, 29 lutego, godz. 17:00

Gdzie:

Szkoła Medytacji i Samorealizacji w Lublinie
Krakowskie Przedmieście 19
lokal 34 (II piętro)

Kontakt

tel. 730 399 173 (Agnieszka)
email:

Obowiązują zapisy

Obowiązują zapisy SMSem na nr 730 399 173 lub emailem na   - do dnia poprzedzającego zajęcia do godz. 15.00.

Opłata: Składka po 15 zł na produkty i ksero z przepisami.