Wegetariańskie warsztaty kulinarne

Warsztaty kulinarne

Wciąż pojawiają się nowe odkrycia naukowe potwierdzające lecznicze właściwości warzyw, owoców, zbóż i ziół.
Serdecznie zapraszam na cykl spotkań poświęcony zgłębianiu korzyści płynących z jedzenia żywności wegetariańskiej i jej wpływu na nasze zdrowie i samopoczucie.

W programie:

Sobota, 9 listopada, godz. 17.00
Jesienny detox

Jesień to najlepszy czas na oczyszczanie ciała z toksyn oraz zbędnych produktów przemiany materii, które nagromadziły się tam w ciągu lata i które sprawiają, że jesteśmy ociężali i zmęczeni. Jeśli chciałbyś poznać proste, domowe sposoby na oczyszczanie całego ciała to zapraszamy Cię na spotkanie.

W programie:
- proste, domowe sposoby oczyszczania całego ciała
- oczyszczanie wątroby, która stanowi główny filtr naszego organizmu
- naturalne mikstury na odporność
- nauka gotowania:
na słono: Zupa z czerwonej soczewicy z makaronem ryżowym, ryż basmati z nasionami amarantusa i quinoa na sypko, odżywcze kotleciki z tofu i buraczki zasmażane
na słodko: Jagielnik - sernik z kaszy jaglanej
- degustacja potraw
- medytacja z mantrą


Sobota, 16 listopada, godz. 17.00
Przyczyny powstawania chorób według Ajurwedy i sposoby ich unikania

Zdrowie to porządek, choroba to nieporządek. Jest pięć systemów, które warunkują nasze zdrowie. Jeśli równowaga jednego z tych systemów zostanie zakłócona, pojawiają się zaburzenia zdrowia, za którymi postępują choroby. Ciało wysyła do nas sygnały alarmowe i jeśli je zignorujemy, zaczynamy chorować. Jeśli chciałbyś poznać starożytną wiedzę dotyczącą zdrowia, poznać główne przyczyny powstawania chorób oraz sposoby zapobiegania im, to serdecznie zapraszamy Cię na nasze spotkanie.

W programie:
- człowiek zdrowy według mędrców
- proces chorobowy - jak się objawia
- przyczyny powstawiania chorób oraz sposoby aby im zapobiegać
- nauka gotowania:
na słono: Zupa z cieciorki, pomidorów i mleczka kokosowego, duszone tofu z suszonymi pomidorami, sałatka z sosem winegret
na słodko: Besan Laddu - czyli słodycze z prażonej mąki z cieciorki
- degustacja potraw
- medytacja z mantrą


Sobota, 23 listopada, godz. 17.00
Produkty zakwaszające i alkalizujące nasze ciało

Wszystkie funkcje naszego ciała zależą od środowiska zasadowego. Utrzymująca się nad-kwasowość niszczy tkanki naszego ciała, a jeśli się jej nie zaradzi, zakłóci wszystkie czynności i funkcje komórkowe, od rytmu serca do pracy neuronów w naszym mózgu. Innymi słowy nad-kwasowość zaburza całe nasze życie. Jeśli chciałbyś dowiedzieć się, które produkty zakwaszają, a które alkalizują nasze ciało, zapraszamy Cię na nasze spotkanie.

W programie:
- w jaki sposób utrzymać równowagę kwasowo-zasadową w ciele
- wykaz niektórych produktów i ich odczyn ph
- nauka gotowania:
na słono: Odżywczy bulion ze słodkiej papryki, kotleciki z selera a'la ryba i brokuł gotowany na parze z płatkami drożdżowymi
na słodko: Ciastko cytrynowe bez cukru, Smoothie owocowe ze szpinakiem
- degustacja potraw
- medytacja z mantrą

Kiedy:

soboty: 9, 16, 23 listopada, godz. 17:00

Gdzie:

Szkoła Medytacji i Samorealizacji w Lublinie
Krakowskie Przedmieście 19
lokal 34 (II piętro)

Kontakt

tel. 730 399 173 (Agnieszka)
email:

Obowiązują zapisy

Obowiązują zapisy SMSem na nr 730 399 173 lub emailem na   - do dnia poprzedzającego zajęcia do godz. 15.00.

Opłata: Składka po 15 zł na produkty i ksero z przepisami.