Wegetariańska wigilia

Wszyscy wiemy, że święta są czasem radości. Każdy z nas w tym okresie stara się być lepszym człowiekiem, stara się dawać i  dzielić z innymi tym, co posiada. Przejawem tego jest obdarowywanie innych prezentami, spotkania z rodziną, przyjaciółmi. Jest to czas, w którym staramy się być dobrzy dla innych, pomagamy ubogim i cierpiącym z powodu niedostatku, czy z powodu braku bliskich im osób. Niewielu jednak zastanawia się nad, pomyśleć by można - prozaicznym problemem cierpienia innych istot - zwierząt, które w tym właśnie czasie kończą swoje życie, by stać się potrawami na naszych stołach.

Niestety, nie tylko niezbyt wielu się nad tym zastanawia ale jeszcze mniej osób się tym przejmuje. Niewielu ludzi aktywnie uczestniczy w tym, aby dobro świąt ogarnęło swym zasięgiem szersze kręgi. Zwykle nie wynika to ze złej woli, ale raczej z powszechnego niezrozumienia i niewiedzy, jakie promuje szeroko rozumiany "zachodni styl życia", w przekazie "kultury" masowej ze swym "mieć" a nie "być". Tak czy inaczej, tylko od nas zależy czy "festiwal konsumpcjonizmu", który próbują sprzedać nam wykwalifikowani marketingowcy przysłoni to, co najważniejsze i to, o co w tych świętach na prawdę chodzi.

Zastanówmy się jak ma się rzecz z wigilijnym stołem? Czy vege wigilia jest tylko alternatywą dla znudzonych mięsem? Czy to raczej praktyczna kultywacja wspomnianej wcześniej dobroci? Wegetariańska opcja świąt Bożego Narodzenia powstała ze względu na erozję podstawowych wartości, jakie od zawsze przyświecały tym świętom. Ten nastrój, dobro - jest (albo go nie ma) - w tych potrawach. Przecież być człowiekiem to nie znaczy "dobrze robić wiele rzeczy" ale raczej "robić wiele dobrych rzeczy". Idąc tym tokiem myślenia, należy rozważyć kwestię wyboru, czy sprawiać cierpienie innym istotom pozbawiając ich życia - by stały się potrawą na naszym stole, lub czy nie przyczyniać się do tego cierpienia, jedząc smaczne i zdrowe wegetariańskie potrawy. Wnioski nasuwają się same, każdy z nas w głębi czuje, co jest lepsze, jednak czy potrafimy się oprzeć przyzwyczajeniom? Decyzja należy do nas.

Podejmując się konsumpcji mięsa, napędzamy "machinerię" jego produkcji, która bez wątpienia wiąże się z ogromnym cierpieniem innych czujących ból stworzeń.

W Polsce jest wielu wegetarian. Przyjrzyjmy się, co stawiają na stole podczas Wigilii? Poniżej zebrałam 12 wigilijnych przepisów. Zobaczmy więc jak wygląda wigilijny stół wegetarianina.

Zachęcam do przygotowania na świąteczną kolację, chociażby jednej wegetariańskiej potrawy (dla odważnych 12 potraw). Nie ważne czy jesteś wegetarianem, czy nie. Potem, możesz do nas napisać i podzielić się swoimi wrażeniami. Mamy nadzieję, że vege wigilia przypadnie wielu osobom do gustu, i że odkryją coś, co zmieni styl ich życia.

Na zachętę: Każdy kto po raz pierwszy w życiu, odważy się na wegetariański wigilijny stół i przyśle do nas jego zdjęcie, otrzyma specjalny prezent pod choinkę. Powodzenia!


Pierogi z soczewicą
 

Farsz

  • 20 dag soczewicy zielonej
  • 2 listki laurowe
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • łyżeczka curry
  • łyżeczka kolendry mielonej
  • pół łyżeczki soli
  • łyżka kaszy mannej (niekoniecznie)
  • 1,5 szklanki wody


Ciasto

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • łyżka miękkiego masła lub ghee
  • około pół szklanki ciepłej wody


Dodatki

  • granulat sojowy
  • 3 łyżki masła lub ghee


Jak przyrządzić?

  1. Wypłukać soczewicę, zalać wodą, wrzucić przyprawy i rozgotować soczewicę (w razie potrzeby dolać nieco wody). Usunąć listki laurowe i ziele angielskie. Na zakończenie dodać kaszkę manną i gotować jeszcze 2 min. Mieszając. Farsz powinien być niezbyt suchy
  2. Podczas gotowania soczewicy zagnieść ciasto. Gotowe powinno być miękkie i elastyczne. Jeśli jest zbyt twarde i suche – dodać nieco wody.
  3. Ciasto partiami rozwałkowywać, wycinać kółka, nakładać w środek farsz i zakleić brzegi.
  4. Wrzucać pierożki na wrzącą osoloną wodę delikatnie mieszając, aby nie przywarły do dna. Gotować ok. 4 minut od momentu wypłynięcia ich na powierzchnię.
  5. Na maśle przyrumienić granulat z odrobiną jarzynki lub sosu sojowego.
  6. Polewać pierożki.
  7. Ciasto można też wykrawać w kwadraciki i zaklejać z farszem w tradycyjne wigilijne uszka. Podać z barszczem.


Świąteczne ciasteczka orzechowe

Składniki:

  • 1.5 szklanki mąki
  • 0.5 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 0.5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 0.5 łyżeczki soli
  • 0.7 kostki miękkiego masła
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 0,7 szklanki zmielonych orzechów włoskich
  • cukier puder do posypania


Jak przyrządzić?

  1. Mąkę, cukier, proszek do pieczenia posiekać z masłem.
  2. Następnie dodać jogurt i orzechy, zagniatając całość na jednolitą masę.
  3. Z całości ciasta odrywać kule wielkości dużego jabłka i rozwałkować na stolnicy placek grubości 2-3 mm.
  4. Z placka wykrawać odpowiednimi foremkami różne kształty ciasteczek. (UWAGA: przed upieczeniem można w cieście zrobić malutką dziurkę, dzięki czemu można będzie uzyskać “choinkową” wersję ciasteczek.)
  5. Na wyłożoną papierem lub wysmarowaną masłem blachę wykładać wycięte formy ciasta.
  6. Piec około 8 minut w temperaturze 180 st. C
  7. Po upieczeniu i ostygnięciu ciasteczek można posypać je cukrem pudrem.


Ciasto makowe

Porcje: 20 porcji; Trudność: prosty; Czas: 90 min.

Masa makowa:

  • 2, 5 szklanki sypkiego maku
  • 1 l mleka
  • 0,7 kostki masła
  • 2 budynie waniliowe w proszku ( bez cukru)
  • 1 szklanka cukru
  • aromat migdałowy
  • 0.5 szklanki rodzynek


Ciasto na spód i wierzch:

  • 2 szklanki mąki krupczatki
  • 0,5 szklanki cukru
  • cukier waniliowy
  • 1 kostka masła
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia


Jak przyrządzić?

  1. Mak wypłukać kilka razy zimną wodą, na końcu zalać wrzątkiem i odcedzić.
  2. Następnie zalać wrzącym mlekiem i odstawi na 30 minut.
  3. W tym czasie przygotować ciasto na spód i wierzch makowca: mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i cukier utrzeć z masłem. Połową ciasta wykleić blachę o średnicy 24 cm, drugą połowę zostawić jako kruszonkę na wierzch makowej masy.
  4. Namoczony mak zmielić dwukrotnie.
  5. Do zmielonej masy makowej dodać cukier, masło i gotować przez 20 minut.
  6. Po tym czasie do gotującej się masy powoli dodawać 2 paczki budyniu w proszku i wszystko dokładnie wymieszać (mikserem) tak by nie było grudek.
  7. Na końcu dodać aromat migdałowy i rodzynki.
  8. Tak przyrządzoną masę makowa wylać na przygotowane ciasto, na wierzch posypać kruszonką i wstawić do nagrzanego piekarnika.
  9. Piec około 40 min w temp. 150 – 170 st. C (do momentu, aż kruszonka i spód ciasta nabierze złocistego koloru).


Sernik

Porcje: porcji 20; Trudność: prosty; Czas: 90 min.

Masa serowa:

  • 1 kg zmielonego, białego sera,
  • 2 szklanki cukru pudru lub fruktozy
  • 1 cukier waniliowy
  • 0,7 kostki masła
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki kaszy mannej
  • 25 dag ugotowanych ziemniaków
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Skórka pomarańczowa lub olejek pomarańczowy
  • 0,5 szklanki rodzynek


Ciasto na spód sernika:

  • 1 szklanki mąki
  • 1 szklanki zmielonych orzechów włoskich
  • cukier waniliowy
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 0,7 kostki masła


Jak przyrządzić?

  1. Masło (0,7 kostki) utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na gładką masę.
  2. Powoli dodawać biały ser cały czas miksując,
  3. Następnie po trochu dodawać wcześniej zmielonych, bądź utłuczonych na puree ziemniaków,
  4. Dodać proszek do pieczenia, mąkę ziemniaczana, kasze manna, aromat pomarańczowy i wszystko dokładnie wymieszać mikserem,
  5. Dodać rodzynki
  6. Przygotować ciasto na spod sernika: mąkę, zmielone orzechy, proszek do pieczenia i cukier zagnieść z masłem, następnie wykleić spód okrągłej blachy (średnicy 24 cm)
  7. Na przygotowane ciasto wylać serowa masę i wstawić do nagrzanego piekarnika
  8. Piec około 40-50 minut w temp.150-170 st. C
  9. Po upieczeniu sernik zostawić w wyłączonym piekarniku aż do całkowitego wystygnięcia.


Kapusta z grochem

Składniki:

  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 30 dag grochu całego
  • 3 łyżki masła
  • duża cebula
  • łyżka mąki pszennej
  • 3 listki laurowe
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • sól i pieprz do smaku


Jak przyrządzić?

  1. Groch wypłukać i namoczyć 2 godziny przed gotowaniem. Odlać wodę.
  2. Gotować go do miękkości, uważąjąc, żeby się nie rozpadł. Nie solić. Odcedzić.
  3. Kapustę odcisnąć z nadmiaru soku i, jeśli jest zbyt kwaśna, przepłukać raz w zimnej wodzie. Gotować do miękkości z liściem laurowym i zielem angielskim.
  4. Połączyć groch z kapustą.
  5. Roztopić 2 łyżki masła i zeszklić pokrojoną cebulkę. Dodać do kapusty.
  6. Na pozostałej 1 łyżce masła zrumienić lekko mąkę, zalać odrobiną zimnej wody, żeby ją zahartować (jeśli dodamy mąkę od razu do gorącej kapusty zrobią nam się grudki). Dodać do kapusty.
  7. Dodać sól i pieprz do smaku.


Kompot Wigilijny

Składniki:

  • 20 dag suszu owocowego (jabłka, śliwki)
  • 1 litr wody
  • skórka obrana z połowy cytryny
  • cukier brązowy lub miód do smaku


Jak przyrządzić?

  1. Susz owocowy wypłukać.
  2. Cytrynę umyć, sparzyć wrzątkiem. Obrać skórkę z połówki.
  3. Zalać wodą i gotować ok. 20 minut razem ze skórką z cytryny.
  4. Dosłodzić do smaku.


Wegetariańska „ryba po grecku”

Składniki:

  • mała paczka kotletów sojowych
  • 5-6 marchewek
  • 1 duża pietruszka
  • 0,5 selera
  • średni słoiczek koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 0,5 szklanki mąki
  • 1 mała cebula
  • sól
  • pieprz
  • 4 listki bobkowe
  • 4 ziela angielskie
  • 2 łyżeczki sproszkowanego bulionu wegetariańskiego
  • 2 łyżeczki przyprawy do kurczaka
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 4 łyżki oleju


Jak przyrządzić?

  1. Przesypać kotlety sojowe do garnka zalać wodą. Wrzucić, obraną i pokrojoną w ćwiartki cebulę. Dodać 1 łyżkę sosu sojowego, 1 łyżeczkę przyprawy do kurczaka, 4 listki bobkowe, 4 ziela angielskie, 1 łyżeczkę sproszkowanego bulionu wegetariańskiego. Po zagotowaniu wody, kotlety powinno się gotować jeszcze około 4 minut. Po tym czasie kotlety można przecedzić przez durszlak. Zostawić do wystygnięcia.
  2. Na tarce o grubych oczkach zetrzeć marchewkę, pietruszkę i seler.
  3. Na dużej patelni wlać kilka łyżek oleju. Wrzucić warzywa. Przez około 4 minuty podsmażać na średnim ogniu. Następnie dolać odrobinę wody i dusić przez około 15 minut.
  4. Gdy warzywa zmiękną dodać koncentrat pomidorowy i 2 łyżeczki musztardy. Wymieszać. Dodać sól i pieprz do smaku.
  5. Do małej miseczki wsypać mąkę oraz 1łyżeczkę przyprawy do kurczaka, 1 łyżeczkę sproszkowanego bulionu wegetariańskiego, pieprz, odrobinę soli. Dodać tyle wody, żeby powstało ciasto do naleśników o konsystencji gęstej śmietany. Wymieszać.
  6. Rozgrzać patelnię. Wlać 4 łyżki oleju.
  7. Każdy kotlet zanurzyć w cieście i usmażyć na patelni.
  8. Usmażone kotlety ułożyć na półmisku i przykryć warzywami w sosie.


Piernik z jabłkiem

Składniki:

  • 500 g. gęstego przecieru jabłkowego
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 szklanki cukru
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka sparzonych rodzynek
  • łyżka cukru pudru
  • łyżka sody
  • łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej


Jak przyrządzić?

  1. Przecier jabłkowy zagrzać.
  2. Dodać olej, cukier, rodzynki, zamieszać i ostudzić.
  3. Mąkę przesiać z sodą, dodać przyprawy, następnie połączyć z przecierem i dokładnie wymieszać.
  4. Wlać do formy wyłożonej papierem.
  5. Piec około 50 minut.
  6. Po wyjęciu posypać cukrem pudrem.


Barszcz czerwony

Składniki:

  • 1.30 kg czerwonych buraków
  • marchew
  • pietruszka
  • średni seler
  • parę kwaśnych jabłek(zamiennie może być kompot jabłkowy lub być sok jabłkowy z kartonu)
  • sok zagęszczony buraczany
  • 200g soku z kwaszonej kapusty
  • 4 łyżki oleju, sos sojowy
  • przyprawy:
  • liść laurowy,ziele angielskie,jarzynka, paprykę słodka,
  • chilli,pieprz,cukier,sól.
  • wegetariański barszcz w proszku w słoiczku


Jak przyrządzić?

  1. Do gotującej wody dodajemy jabłka, olej, trochę sosu sojowego, pieprzu, jarzynki, soli, cukru, ziele angielskiego, liść laurowy, pokrojone w grube talarki buraki, jarzyny i gotujemy na małym ogniu.
  2. Kiedy buraki są już gotowe wyjmujemy je łyżką cedzakową razem z jarzynami.
  3. Do wywaru dodajemy około pół szklanki zagęszczonego soku buraczanego oraz dwie części z trzech barszczu w proszku (jeśli nie dodawaliśmy wcześniej jabłek to teraz dodajemy sok jabłkowy lub kompot).
  4. Doprawiamy cukrem, jarzynką, pieprzem, soją, papryką, solą i jeśli jest mało kwaskowy to zakwaszamy do smaku sokiem z kwaszonej kapusty.
  5. Odstawiamy aby połączyły się smaki.


Jak podawać?

Do barszczu na talerz można dodać ugotowaną fasolkę lub podawać go z krokietami z kwaszonej kapusty