Potrawka z batata, dyni i jarmużu

Zapraszam do spróbowania prostego przepisu.

Potrawka z batata, dyni i jarmużu

  • 1 szkl  brązowego ryżu
  • 1 mała cukinia
  • 1 batat
  • 2 łodygi selera naciowego
  • kawałek dyni
  • kilka łodyg jarmużu
  • 1 mała pietruszka
  • 1 kostka tofu ( najlepiej marynowanego)
  • 1/2 ł czarnej gorczycy
  • 2 łyżeczki oleju lub masła
  • sos sojowy
  • 1/2 ł curry
  • 1/2 puszki mleka kokosowego
  • kilka suszonych pomidorów ( takie w oleju, ze słoika)
  • szczypta asafetydy
  • sól himalajska
  • świeżo zmielony pieprz

Ryż płuczemy i gotujemy w 2 szkl osolonej wody. Tofu kroimy w kostkę, zalewamy sosem sojowym i smażymy na złoty kolor. Po usmażeniu przekładamy tofu do innego naczynia a na tej samej patelni rozgrzewamy olej lub masło,  wrzucamy gorczycę, curry, asafetydę, sól i pieprz. Po chwili dodajemy pokrojone w kostkę warzywa, po kilku minutach dodajemy 1/2 szkl wody i przykrywamy. Gdy warzywa są już miękkie ( ale nie rozpadające się) dodajemy jarmuż, ryż, pomidory suszone, podsmażone wcześniej tofu oraz mleko kokosowe. Wszystkie składniki mieszamy i smażymy jeszcz 2 min.