Zupa serowa z brokułami, gruszkami i migdałami

Smaczna i prosta zupa krem z brokułów, z dodatkiem gruszki i migdałów.
Świetna propozycja na letni obiad.

Składniki:

1 brokuł (250 g)
4 dojrzałe gruszki
40 g masła
150 g sera żółtego
175 g uprażonych płatków migdałowych
2 łyżki stołowe płatków owsianych
855 ml wywaru z warzyw
570 ml mleka
sól i świeżo zmielony pieprz
 
Sposób przygotowania:

Brokuła podziel na małe floretki a część łodygową potnij na małe kawałeczki. W dużym garnku rozpuść masło i dodaj pokrojone łodyżki brokuła. (Floretki brokuła odłóż na później.) Dobrze wymieszaj i podsmażaj na średnim ogniu przez 10 min. Dodaj posiekane gruszki, płatki owsiane i migdały. Następnie wlewaj po troszeczku mleko, ciągle mieszając. Kiedy już wlejesz całe mleko dodaj wywar z warzyw i przyprawy. Dobrze wymieszaj i gotuj na małym ogniu jeszcze przez 10 min. Odstaw. W międzyczasie ugotuj na parze floretki brokuła (około 5 min). Do zupy dodaj starty ser i wymieszaj blenderem do gładkiej konsystencji, następnie dodaj floretki brokuła i delikatnie podgrzej.

Smacznego!