Sałatka "złota jesień" z malinami, brzoskwiniami i fetą

Smaczna sałtka, idealna na ostatnie promienie lata. Aromatyczna i słodka dzięki brzoswiniom i malinom, z nutką mięty.

Składniki:

2 dojrzałe brzoskwinie
sok z 1/2 cytryny
50 g sera feta, pokrojonego w kostkę
1/4 czerwonej cebuli
mix sałaty
sól i świeżo zmielony pieprz
garść malin
szczypta soli
świeżo zmielony czarny pieprz

Sos:
1 łyżka soku z cytryny (lub 1,5 łyżki octu winnego)
3 - 4 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka miodu
1 łyżka posiekanej mięty
3-4 przeciśnięte (np. przez praskę do czosnku) maliny

Sposób przygotowania:
Piekarnik nagrzej do 200 stopni. Na gorącą blachę wyłóż skropione sokiem z cytryny i pokrojone w ćwiartki brzoskwinie. Piecz przez ok. 5 minut, raz odwracając na drugą stronę. Przygotuj sos - aby to zrobić bardzo dokładnie wymieszaj wszystkie jego składniki. Cebulę pokrój w cienkie plasterki a następnie posyp solą, aby zmiękła.
Do salaterki włóż porwane liście sałaty, dodaj cebulę, pokrojoną w kostkę fetę oraz podpieczone brzoskwinie. Na koniec polej sosem, posyp świeżo zmielonym pieprzem i udekoruj malinami.