Rattatuille

Warzywa pokrój w plastry jednakowej grubości a następnie ułóż je pionowo i na przemian w żaroodpornym naczyniu. Przygotuj sos. Na oleju podsmaż obraną ze skóry i pokrojoną drobno paprykę.

Składniki:
 
1 cukinia
1 kabaczek
1 bakłażan
2-3 pomidory
200 g sera feta
gałązki świeżego tymianku do przystrojenia

Sos:
2 lyżeczki asafetydy
1 papryka
400 g pokrojonych w kostkę (obranych ze skóry) pomidorów
0,5 szklanki wody
sól, pieprz
1 łyżka posiekanego świeżego tymianku, zioła prowansalskie
3 łyżki oleju lub ghee

Sposób przygotowania:

Warzywa pokrój w plastry jednakowej grubości a następnie ułóż je pionowo i na przemian w żaroodpornym naczyniu. Przygotuj sos. Na oleju podsmaż obraną ze skóry i pokrojoną drobno paprykę. Po około 5 minutach dołóż pomidory i asafetydę. Dopraw solą, świeżo zmielonym pieprzem i ziołami. Gotuj około 20 minut. Ułożone warzywa polej sosem, posyp pokruszoną fetą i przykryj papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piecz około 1,5 godziny. Smacznego!