"Rafaello" - ciasto kokosowe

Propozycja na deser kokosowy - ciasto Rafaello.

Składniki na ciasto:

3 szklanki mąki
1 szklanka cukru
1 szklanka oleju
3 łyżki powideł śliwkowych
2 płaskie łyżeczki sody
400 ml kefiru
cukier waniliowy
 
Składniki na krem:

2 śnieżki ( śmiatana w proszku, do ubijania oraz odpowiednia ilość mleka, podana na opakowaniu)
20 dag kokosu
2 białe czekolady
10 dag migdałów w płatkach
 
Do posypania:

20 dag wiórków kokosowych
 
Sposób wykonania ciasta:

Za pomocą miksera wymieszaj kefir z sodą do momentu aż pojawi się piana, następnie dodaj cukier, olej, powidła i cukier waniliowy. Całość wymieszaj mikserem. Na koniec dodaj mąkę i wymieszaj wszystko za pomocą łyżki. Ciasto wylej na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Włóż do zimnego piekarnika i piecz w temp. 180 stopni około 30 - 40 minut. Przy pomocy wykałaczki sprawdź czy ciasto jest już upieczone. Po wystudzeniu przekrój ciasto na pół.

Sposób wykonania kremu:

Do małego rondelka wlej łyżkę mleka i rozpuść w niej czekolady i lekko ostudź. Resztę mleka ubij dodając śnieżki, następnie cały czas ubijając dodaj wystudzoną czekoladę, wiórki kokosowe oraz migdały.
Większą ilością kremu przełóż ciasto a pozostałą część wyłóż na wierzch. Upraż na suchej patelni wiórki kokosowe i wystudzone posyp na wierzch ciasta z kremem.

Smacznego!