Naleśniki serowo-malinowe

Wszystkie składniki ciasta wymieszaj dokładnie mikserem, do uzyskania konsystencji śmietany. Na dobrze nagrzaną (ustawioną na średnim ogniu), posmarowaną olejem patelnię wylej porcję ciasta i smaż na złocisty kolor.

Składniki na 20 sztuk:

Ciasto:
1 szklanka wody gazowanej
1 szklanka kefiru
1 szklanka mleka
ok. 2 szklanek mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 cukier wanilinowy
1 łyżka cukru trzcinowego
2 łyżki oliwy
szczypta soli

Nadzienie:
250 g białego sera
3 łyżki serka mascarpone (niekoniecznie)
ok. 250 ml słodkiej śmietanki (dolewamy jej tyle aby masa była kremowa, ale nie za rzadka)
1 cukier wanilinowy
3 łyżki cukru trzcinowego
maliny
listki mięty do dekoracji

Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki ciasta wymieszaj dokładnie mikserem, do uzyskania konsystencji śmietany. Na dobrze nagrzaną (ustawioną na średnim ogniu), posmarowaną olejem patelnię wylej porcję ciasta i smaż na złocisty kolor.

Zmiksuj wszystkie składniki nadzienia (oprócz malin) na gładka masę. Tak przygotowaną masę rozsmaruj na naleśniku, wyłóż maliny i złóż naleśnik w trójkąt lub zwiń w rulon. Całość udekoruj listkami mięty. Naleśniki serowo-malinowe świetnie pasują na śniadanie ale również  doskonale sprawdzają się na deser.

Smacznego!