Jagodzianki

Pyszne jagodzianki z ciasta drożdżowego bez jajek.

Składniki:

Ciasto:

½ kg mąki krupczatki
½ kg mąki tortowej
1 szklanka cukru
800 ml mleka
150 gr masła
50 gr drożdży
cukier waniliowy
olejek cytrynowy
½ łyżeczki kurkumy

Nadzienie:

1 litr jagód

Lukier:

250 gram cukru pudru
3 łyżki stołowe wody
sok z 1 cytryny

Sposób przygotowania:

Rozpuść masło i pozostaw do przestygnięcia. Podgrzej mleko do temperatury ok. 40 stopni. Z całości mleka odlej połowę szklanki, rozpuść w nim drożdże i wymieszaj z 2 łyżkami mąki i 1 łyżką cukru. Zaczyn drożdżowy zostaw do wyrośnięcia na ok. 15 minut. W tym czasie suche składniki wymieszaj w misce (mąki, cukier, cukier waniliowy), dodaj mleko i wyrośnięty zaczyn. Całość wymieszaj na jednolitą masę, na koniec dodaj roztopione masło i energicznie wyrabiaj drewnianą pałką, tak by całe ciasto dobrze się napowietrzyło – (10 minut). Tak przygotowane ciasto nakryj lnianą ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 30 – 40 min (w zależności od jakości drożdży i temperatury w pomieszczeniu).

Wyrośnięte ciasto jeszcze raz wymieszaj i odstaw na 5 min, następnie na stolnicy podsypanej mąką rozwałkuj część ciasta na grubość ok. 0,5 cm. Rozwałkowane ciasto pokrój w kwadraty o boku 15 cm. Na środek każdego kwadratu nałóż 1-2 łyżki jagód, zwiń boki do siebie i uformuj prostokąty na końcu sklejając krawędzie każdego boku. Tak przygotowane jagodzianki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pozostaw 5 – 10 min. Po wyrośnięciu włóż do piekarnika nagrzanego do temperatury 150 stopni i piecz około 20 -25 min na złoty kolor.