Cytrynowa brukselka
To bardzo łatwe w przygotowaniu danie może stanowić smaczny dodatek do świątecznego obiadu.
![](https://www.mantra.pl/sites/default/files/styles/article_full/public/images/articles/food_1.jpg?itok=QPsZ9csF)
Składniki:
2 łyżki oliwy z oliwek
1 kg brukselki
0,4 szklanki wody
sól i pieprz
2 łyżki świeżego soku z cytryny
0,5 szklanki nasionek słonecznika (niekoniecznie)
Sposób przygotowania:
Na dużej patelni teflonowej rozgrzej na średnim ogniu oliwę z oliwek. Dodaj pociętą w połówki brukselkę i podsmaż ją kilka minut. Następnie podlej brukselkę wodą i dopraw solą i pieprzem. Gotuj, mieszając od czasu do czasu, aż brukselka będzie miękka, około 8 do 10 minut. Zdejmij z ognia i dodaj sok z cytryny. Na końcu brukselkę można posypać uprażonym na suchej patelni słonecznikiem.
Smacznego!