Ciasto budyniowe z malinami

Budyń to świetny dodatek do ciast. Ciastko z nim będzie mięciutkie oraz puszyste.
Dzisiaj prezentujemy Wam ciasto budyniowe z malinami.

Składniki:

Ciasto:

1 szklanka bułki tartej
1/2 szklanki mąki
1/2 kostki miękkiego masła
1/2 szklanki brązowego cukru

Masa budyniowa:

2 budynie waniliowe
1 litr mleka
szczypta kurkumy
4 łyżki mąki
2-3 łyżki masła
1/2 szklanki cukru
2 banany
3 jabłka

Polewa:

2 łyżki karobu lub kakao
2-3 łyżki masła
2-3 łyżki miodu

maliny do dekoracji ciasta

Sposób przygotowania:

Dokładnie wymieszaj składniki ciasta, następnie wylep nim brzegi i spód, wcześniej wysmarowanej masłem tortownicy. Do dużego garnka wlej 3/4 litra mleka, dodaj cukier, masło i kurkumę. Całość zagotuj. Do gotującego się mleka dodaj budynie i mąkę rozmieszane w pozostałej ilości mleka. Gotuj przez chwilę, ciągle mieszając, aż do uzyskania gęstej masy. Na samym końcu dodaj pokrojone owoce. Masę delikatnie przelej do blaszki i piecz około 30 min w temperaturze 180 st. C. Po wyjęciu i wystudzeniu ciasta na wierzch wyłóż maliny i wylej gorącą polewę.

Polewa:
Na małej patelni rozpuść masło i dodaj karob. Po zdjęciu patelni z ognia dodaj miód i dokładnie wymieszaj. Tak przygotowaną polewę wylej na ułożone na cieście maliny.