Lavana - smak słony

Sól ma cechę gromadzenia się w organizmie, tak więc odkłada się bez trudu w tkankach ciała. Niemniej jednak nie oznacza to, że sól należy całkowicie usunąć z kuchni – okazuje się, że dzięki gorącemu czynnikowi ognia wykazuje korzystny wpływ na trawienie i agni.

Sól można polecić osobom o doshy vata, gdyż ogrzewa i utrzymuje prawidłową wilgotność ciała. Osoby kapha lubią słony smak z powodu jego ciepła, powinny jednak kontrolować spożycie soli z uwagi na jej właściwości gromadzenia wody i tendencję do powiększania masy ciała.

Sól obdarza radością życie i nadaje mu uroku – tak naprawdę dopiero z solą zostaje pobudzony apetyt. Nieco soli pomaga osiągnąć stabilność. Nadmiar zaś może przybrać różnorakie skutki uboczne. U niektórych osób może dojść do rygorystycznej i mało elastycznej postawy, podczas gdy u innych objawia się jako skoncentrowana na sobie chęć zadowalania własnych zmysłów i wymuszona potrzeba doświadczania przyjemności.

Przykłady produktów żywnościowych o słonym smaku: sól kamienna, sól morska, algi i wszelkie owoce morza. Należy również mieć na uwadze „ukrytą” sól w sosach sojowych, przyprawach, konserwach i gotowych produktach spożywczych.

Główne działanie słonego smakuNegatywne działanie słonego smakuNadmierne spożycie smaku słonego prowadzi do:
ogólnie:
- wzmacnia siłę trawienia – agni
- wzmaga apetyt, nawilża i ułatwia wydalanie wydzielin

na tkanki ciała (dathu):
lekko buduje, redukuje shukra-dathu

na wydzieliny (mala):
wypróżniająco, pobudza drogi moczowe, zmniejsza gazy.

na agni:
silnie pobudza

na kanały ciała (shrota):
oczyszcza

wskazany przy:
zaburzonej doshy vata, słabej przemianie materii, braku apetytu
silnie redukuje tkanki ciała, w szczególności:
- łatwo się odkłada w organizmie i potrzebuje długiego czasu, aby zostać zredukowanym
- wzmaga tworzenie się wilgotnej gąbkowatej tkanki łącznej i odkładnie się wody
- zwiększa skłonność do tworzenia się kamieni (w nerkach, woreczku żółciowym)
- zwiększa ciśnienie krwi
- zmniejsza płodność


ostrożnie przy:
zachwianej doshy pitta i kapha
- typowych chorób doshy pitta – podobnych jak przy smaku kwaśnym, ale dłużej się utrzymujących,
- tworzenia się kamieni, szczególnie kamieni w nerkach,
- nadciśnienia,
- wypadania włosów, ich przedwczesnego siwienia,
- obrzęków, opuchlizny,
- wrażliwych zębów,
- impotencji