Smażona cieciorka w jogurcie

Cieciorka w  krajach śródziemnomorskich stanowi podstawę pożywienia. Odznacza się bardzo delikatnym, słodkim smakiem i aromatem. Jest lżej strawna od fasoli. Ci, którzy nie przepadają za fasolą, mogą polubić cieciorkę.

Składniki:

  • 175 g cieciorki
  • 11/2 łyżeczki soli
  • 4 łyżeczki ghee
  • 1 łyżeczka garam masali lub mielonej kolendry
  • 1/4 łyżeczki asafetidy
  • 150 ml jogurtu,
  • 1/4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu

Sposób przygotowania:
Cieciorkę namoczyć na noc w dużej ilości wody a następnie odsączyć i wrzucić do średniej wielkości garnka. Wlać tyle wody, by zakryła ją 7.5 cm warstwa. Dodać 1/2 łyżeczki soli. Gotować przez 10 minut i zbierać gromadząca się na powierzchni pianę. Garnek przykryć. Gotować cieciorkę na średnim ogniu tak długo aż stanie się miękka. Od czasu do czasu sprawdzać, czy woda nie wyparowała. Odsączyć. W innym garnku rozgrzać ghee lub olej roślinny. Wsypać garam masalę i asafetidę. Zamieszać. Natychmiast dodać odsączoną cieciorkę. Smażyć przez 8-10 minut bezustannie mieszając. Kiedy się przyrumieni, zdjąć garnek z ognia, dodać jogurt i wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.
Można podawać z makaronem ryżowym.