Pierniczki

Wszystkie składniki wymieszaj i zagnieć ciasto. Rozwałkuj na grubość około 3 mm sporo podsypując mąką. Na rozwałkowanym cieście wycinaj pierniczki. Przy pomocy słomki lub wykałaczki możesz wyciąć otworek na wstążkę.

 

Składniki:

0,25 szklanki miodu
5 łyżek miękkiego masła
0,5 szklanki cukru pudru (lub brązowego cukru)
1 łyżka octu
2,25 szklanki mąki
1 łyżeczka sody
3,5 łyżeczki przyprawy do piernika
1 łyżeczka karobu (niekoniecznie)

Sposób przygotowania pierniczków:

Wszystkie składniki wymieszaj i zagnieć ciasto. Rozwałkuj na grubość około 3 mm sporo podsypując mąką. Na rozwałkowanym cieście wycinaj pierniczki. Przy pomocy słomki lub wykałaczki możesz wyciąć otworek na wstążkę. Wycięte pierniczki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej olejem i piecz około 10 minut w temperaturze 180ºC. Uważaj,by nie piec ich za długo, by nie nabrały gorzkiego smaku. Po upieczeniu i wystudzeniu udekoruj pierniczki różnokolorowym lukrem.

Lukier:

1 szklanka cukru pudru
ok. 1 łyżki mleka
esencja waniliowa

Sposób przygotowania lukru:

Przesiej cukier puder przez sitko, dodaj powoli mleko i odrobinę esencji. Mieszaj, aż do uzyskania gęstej, nierozlewającej się masy. Lukier można zabarwić przy pomocy wegetariańskich barwników spożywczych lub w sposób naturalny: kolor czerwony – koncentrat barszczu, niebieski - sok z jagód, pomarańczowy - sok z marchewki, itp. Aby pierniczki ładnie się błyszczały i miały ciemną skórkę, można przed pieczeniem posmarować je mlekiem. Upieczone pierniczki przechowuj w szczelnym pojemniku. Smacznego!