Owsianka z rabarbarem

Owsianka idealna na śniadanie - zdrowa i pożywna.

Składniki:
1 szklanka płatkow owsianych
1 szkanka mleka
1 szklanka wody
2 duże rabarbary
1 małe jabłko
6 truskawek (opcjonalnie)
0,5 lub mniej szklanki cukru
(dla zdrowszej wersji cukier można zastąpić syropem klonowym, miodem lub melasą z daktyli)
sok z połowy pomarańczy lub cytryny
szczypta soli (niekoniecznie)
Ulubione nasiona np: słonecznik, dynia, sezam 
 
Sposób przygotowania:
W małym garnuszku wymieszaj pokrojony rabarbar, obrane i pokrojone jabłko, pokrojone truskawki, cukier i sok z pomarańczy, wszystko razem zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem jeszcze przez okolo 5 min.
W osobnym garnuszku zagotuj płatki owsiane z mlekiem, wodą i solą. Gotuj je, od czasu do czasu mieszając do momentu, aż płatki uzyskają konsystencję owsianki (ok. 5-10 min). Wymieszaj z ugotowanym rabarbarem i posyp ziarenkami. Smacznego!