Ciasto jabłkowe z bananami i daktylami

Jabłka i banany pokrój w drobną kostkę i uduś na wolnym ogniu, daktyle namocz przez 1 - 2 min we wrzątku, odsącz a następnie pokrój i dodaj do masy jabłkowo - bananowej.

Składniki:

  • 7 jabłek
  • 1 banan
  • 1 szklanka daktyli
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 100 g roztopionego masła
  • 0,4 szklanki kwaśnej śmietany


Sposób przygotowania nadzienia:

Jabłka i banany pokrój w drobną kostkę i uduś na wolnym ogniu, daktyle namocz przez 1 - 2 min we wrzątku, odsącz a następnie pokrój i dodaj do masy jabłkowo - bananowej.

Sposób przygotowania ciasta:

Połącz suche składniki i dokładnie wymieszaj, dodaj wcześniej roztopione masło i zagnieć z suchymi składnikami, następnie dodaj śmietanę, która nada ciastu miękką konsystencję.
Ciasto rozwałkuj w ten sposób by uzyskać cienkie placki na spód, górę oraz boki okrągłej blaszki.
Rozwałkowane cienkie placki ułóż na dnie i bokach blaszki, następnie posmaruj je olejem i wyłóż nadzienie. Wierzchnią warstwę ciasta również posmaruj olejem od strony nadzienia. Piecz około 30 min w temperaturze 170 st C.