Wege szaszłyki

Proste w wykonaniu i bardzo smaczne, wege szaszłyki.

Składniki: 

Marynata:

  • 0,5 szklanki oliwy z oliwek
  • 1,5 łyżeczki musztardy
  • 2 łyżeczki miodu
  • szczypta papryki
  • szczypta chilli
  • 2 łyżeczki mieszanych ziół
  • 1 duża łyżeczka przecieru pomidorowego
  • sól i pieprz 

Warzywa:  bakłażan, cukinia, papryka, pieczarki, tofu, kukurydza

Sposób przygotowania:
Kukurydzę należy podgotować aby dobrze wbijała się na patyczki. Innych warzyw nie trzeba wcześniej podgotowywać.
Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki marynaty. Pokrój warzywa na duże kawałki, kukurydzę na 3-4 cząstki. Warzywa zostaw namoczone w marynacie przez noc. Następnie nabij je na patyki do barbecue i ułóż je na grillu bądź w piekarniku. Podczas pieczenia obracaj szaszłyki do momentu, aż warzywa ładnie się podpieką ze wszystkich stron. Szaszłyki najlepiej smakują podane z surówką.
Smacznego!