Mleko

Ajurweda określa mleko, jako najbardziej energetyczny produkt w całym wszechświecie – który w 99% oddziaływuje na nas, głównie na poziomie subtelnym (umysł). Tą szczególną właściwość mleka, wykorzystują w Indiach niektórzy bramini, żywiący się tylko i wyłącznie mlekiem.

Traktują to jako rodzaj ascezy, która pomaga im wznieść się na “platformę dobroci” (przyp. red. platforma dobroci - cecha dobroci - inaczej znana jako „guna” dobroci, trwania w sanskrycie „sattva - sattva-guna” - jedna z trzech niewidzialnych sił rządzących wszechświatem obok „rajas - rajo-guna” - siły pasji lub tworzenia oraz „tamas - tamo-guna” - siły ignorancji, niszczenia, ciemności - w naukach literatury wedyjskiej).

Według Ajurwedy picie mleka pomaga kontrolować zmysły i umysł, przez co ułatwia osiągnięcie spokoju, sprzyjając w ten sposób medytacji. Jednak aby tak się stało, trzeba nauczyć się spożywać mleko w sposób prawidłowy.

Zgodnie z naukami Ajurwedy, każdy rodzaj mleka, nawet zepsute (kwaśne lub zsiadłe) należy do “siły dobroci”. Ajurweda wyróżnia trzy siły działające w przyrodzie: “dobroć”, “pasję” i “ignorancję”. Będąc w “sile dobroci” mleko korzystnie wpływa na nasz umysł. Jako ciekawostkę warto wspomnieć że, ze względu na swoje właściwości, w ajurwedzie mleko zaliczane jest do pokarmów, a nie do napojów. Często ludzie cierpią z powodu nieprawidłowego spożywania mleka a nie jak mylnie sądzą z powodu samego mleka. Prawidłowo spożyty produkt mleczny może odżywić wszystkie organy, pod warunkiem, że nie będzie połączone z żadnym innym produktem, którego nie powinno się z nim łączyć. Mleko należy pić rano i wieczorem np. na kolację. Ponieważ mleko nie toleruje kwasu, który wydziela się przy okazji trawienia innych pokarmów, ważne jest aby było przyjmowane wyłącznie na pusty żołądek.

Mleko z powodzeniem pełni funkcje oczyszczające, jest detoksykantem. Zawiera dużo magnezu i białka. Bardzo potrzebne jest dzieciom, w procesie budowania układu nerwowego. Pomaga w procesie uczenia się, wzmacnia pamięć, a regularne jego picie, czyni ciało niepodatnym na choroby (immunoglobulina zawarta w mleku wzmacnia odporność organizmu). Regularne spożywanie mleka sprzyja długowieczności, pod warunkiem, że człowiek nie będzie niszczyć swojego ciała np. używkami. Mleko korzystnie wpływa na problemy z żołądkiem, trzustką, śledzioną, oraz z jelitem grubym. Wskazane jest dla tych, którzy mają problemy ze snem.

Sposób przygotowania

Najlepiej jest pić mleko nieprzetworzone (tzw. prosto lub bezpośrednio od krowy). Ważne aby nie było ono mieszanką zebraną od różnych krów. Łatwo jest to rozpoznać po kolorze. Mleko od jednej krowy powinno mieć kolor biały, mieszanka ma kolor żółtawy. Jeśli nie jesteśmy w stanie zaopatrzyć się w prawdziwe wiejskie mleko, wówczas jakimś rozwiązaniem jest, do mleka kupionego w sklepie dodać łyżeczkę ghee (sposób przygotowania ghee znajdziecie w przepisach). W ten sposób nie tylko je uszlachetniamy, ale również sprawiamy, że później łatwiej będzie się ono trawiło.

Prawidłowe gotowanie mleka powinno trwać przynajmniej 10 minut (10% powinno podczas gotowania wyparować). Gotujemy w garnku z grubym dnem. Jeśli nie posiadamy takiego garnka, możemy ten który mamy postawić w połowie na palniku (lub płycie grzewczej). Wówczas mleko nie powinno wykipieć. Mimo wszystko bądźmy ostrożni.

Sposób spożycia

Ponieważ mleko jest w “sile dobroci” idealnie pasuje do przypraw, które również należą do tej “siły”. Do takich przypraw należą: szafran, anyż, cynamon, kminek, kardamon. Poza tym mleko najlepiej jest słodzić brązowym cukrem, melasą, słodem ryżowym, syropem klonowym, fruktozą, oraz słodkimi i suszonymi owocami np. banany, figi, daktyle. W żadnym wypadku mleka nie powinno się słodzić miodem! Jest to bardzo złe połączenie. W celach leczniczych można łączyć je z potrawami z “siły pasji”, jak: czosnek czy chili.

Poniżej propozycja konkretnych mieszanek, głównie przypraw z mlekiem. Aby w pełni przyswoić mleko należy je spożywać na pusty żołądek, na gorąco i w godzinach od 5 do 7 oraz od 19 do 21. Pamiętajmy, że po spożyciu mleka, następny posiłek powinniśmy przyjmować najlepiej po upływie 3 godzin. W przeciwnym wypadku cały nasz wysiłek... pozostaje tylko wysiłkiem, efektów nie będzie.

Mleko + kminek ( lub anyż) – ma działanie uspokajające;
Mleko + gruszki – bardzo dobre na upały, na problemy z żołądkiem;
Mleko + czosnek – wspomaga usuwanie pasożytów z organizmu;
Mleko + cynamon + goździki – ma działanie rozgrzewające;
Mleko + szafran – doskonałe na poprawienie funkcji mózgu (pamięci, koncentracji, szybkości reakcji umysłowej) powinno być spożywane rano do godziny 7;
Mleko + kardamon – pomaga zlikwidować związki narkotyczne w organizmie (kofeinę, taninę, morfinę etc.);
Mleko + fenkuł – ma działanie rewitalizujące;