Ciasto marchewkowe

Smaczne, kruche ciasto marchwiowe - bogate w witaminę A.

Ciasto marchewkowe

Składniki:

0,5 kg mąki pszennej krupczatki
2 szklanki cukru (trzcinowego)
15 g proszku do pieczenia
1 szklanka oleju rzepakowego (ew. ryżowego lub z pestek winogron)
kawałek imbiru wielkości kciuka
6 średnich marchewek
15 dag orzechów włoskich
200 g rodzynek
20 g cynamonu

Sposób przygotowania:

Sparz rodzynki we wrzątku i odsącz. Orzechy pokrusz na drobniejsze części. Suche składniki wymieszaj z olejem na jednolitą masę. Marchew i imbir zetrzyj na tarce o drobnych oczkach a następnie dodaj do wcześniej wymieszanych suchych składników. Do całości dodaj jeszcze odsączone rodzynki i pokruszone orzechy włoskie. Wszystko razem wymieszaj. Formę do pieczenia natrzyj olejem lub wyłóż papierem do pieczenia, następnie wyłóż ciasto i piecz około 45-50 minut w temperaturze 170 stopni. Po upieczeniu ciasto marchewkowe można przyozdobić polewą lub polać lukrem i posypać płatkami migdałowymi lub orzechami.

Smacznego!