Czatnej z gruszek

Ajurweda stwierdza, że surowe owoce dają życie, zaś gotowane dostarczają energii potrzebnej do odpoczynku. Im lepiej odpoczywamy tym zdrowsi jesteśmy i bardziej aktywni na drugi dzień. Jak więc przygotować takie smaczne gotowane owoce, które zapewnią nam wysokoenergetyczny w efekcie odpoczynek? Nie ma nic prostszego.

Czatnej z owoców w wersji, którą tutaj przygotowaliśmy doskonale pobudza ogień trawienia oraz rozgrzewa organizm w chłodne zimowe dni.

Składniki:

- 1 łyżka ghee lub masła
- 5 gruszek (lub jabłek)
- 2 łyżki cukru np. trzcinowego
- 1/4 łyżeczki mielonej chili ( do gruszek) lub 1 łyżeczka mielonego imbiru (do jabłek)
- 1/8 łyżeczki czarnego pieprzu (na końcu noża)
- 1/2 łyżeczki mielonych goździków
½ łyżeczki mielonego liścia laurowego
- 1 łyżeczka kminku
- do jabłek możemy dodać 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1 łyżeczka tee masali
- opcjonalnie rodzynki i kilka nitek szafranu

Przygotowanie:

Owoce przekrajamy, usuwamy z nich gniazda nasienne, następnie kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy ghee, podsmażamy w nim kminek do momentu aż zacznie pękać. Następnie dodajemy ½ łyżeczki zmielonych goździków, ½ łyżeczki mielonego liścia laurowego,½ łyżeczki kurkumy, łyżeczkę tee masali i 2 łyżki cukru. Do tak przygotowanej masali wrzucamy pokrojone gruszki. Wszystko to podsmażamy na średnim ogniu na odsłoniętej patelni od czasu do czasu dolewając gotowanej wody. Gdy owoce się już zarumienią zaczynamy dodawać ostre przyprawy: 1/8 łyżeczki czarnego pieprzu oraz szczyptę chili (do jabłek lepiej jest dodać sproszkowany imbir). Następnie całość przykrywamy i dusimy przez około 15 minut we własnym soku. Latem możemy dodać świeżą miętę lub melisę.

Czatneje mają charakter dodatków. Dlatego używa się ich w niewielkich ilościach. Znakomicie pasują w połączeniu z czapatii, kaszą jaglaną lub ryżem.