Cytrynowa brukselka

To bardzo łatwe w przygotowaniu danie może stanowić smaczny dodatek do świątecznego obiadu.

Składniki:

2 łyżki oliwy z oliwek
1 kg brukselki
0,4 szklanki wody
sól i pieprz
2 łyżki świeżego soku z cytryny
0,5 szklanki nasionek słonecznika (niekoniecznie)

Sposób przygotowania:

Na dużej patelni teflonowej rozgrzej na średnim ogniu oliwę z oliwek. Dodaj pociętą w połówki brukselkę i podsmaż ją kilka minut. Następnie podlej brukselkę wodą i dopraw solą i pieprzem. Gotuj, mieszając od czasu do czasu, aż brukselka będzie miękka, około 8 do 10 minut. Zdejmij z ognia i dodaj sok z cytryny. Na końcu brukselkę można posypać uprażonym na suchej patelni słonecznikiem.

Smacznego!