Placuszki z mąki z cieciorki i warzyw

Idealny dodatek do obiadu, pożywny, bogaty w białko i minerały.

Składniki:    

200 g mąki z cieciorki
50 g mąki białej
1 łyżeczka mielonego kminku (najlepiej indyjskiego)
1-2 świeże zielone chili (wydrążone i pokrojone)
0,25 łyżeczka asafeidy (opcjonalnie)
0,75 łyżeczki kurkumy
1,5 łyżeczki soli
0,25 łyżeczki pieprzu
1 łyżeczka mielonej kolendry
2 łyżki stołowe świeżej i pokrojonej kolendry lub natki pietruszki
1 łyżki stołowe startego, świeżego imbiru
2 średniej wielkości pomidory
1 zielona lub czerwona papryka
około 300 ml wody
ghee lub oliwa do smażenia
3 łyżki stołowe soku z cytryny
 
Sposób przygotowania:

Wymieszaj pierwsze 10 sładników. Następnie powoli dolewając wodę (ok 300 ml) wymieszaj. Powinieneś uzyskać konsystencję gęstego ciasta naleśnikowego. Nawet jeśli ciasto wydaje się za gęste nie dodawaj więcej wody, ponieważ dodatkowo rozcieńczy je sok z pomidorów. Następnie dodaj  pokrojone pomidory i pokrojoną w drobną kostkę paprykę oraz starty imbir. Całość wymieszaj i pozostaw kilka minut. Po tym czasie smaż na złotobrązowy kolor nieduże, tej samej grubości placki. Placuszki z mąki z cieciorki i warzyw najlepiej smakują podane na gorąco i polane sokiem z cytryny.

Smacznego!