Pasztecik dyniowo - soczewicowy

Na patelni rozgrzej olej i podsmaż pokrojoną w drobną kostkę cebulkę. Gdy cebulka uzyska już złocisty kolor dodaj czosnek i podsmaż jeszcze całość około minuty.

Składniki:

1 łyżka oleju
1 cebula
1 łyżeczka zmiażdżonego czosnku
1,5 szklanki pokruszonego pełnoziarnistego chleba
0,25 łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu
1 łyżka świeżej, pokrojonej bazylii
1 szklanka ugotowanej dyni (puree)
0,5 szklanki ugotowanej brązowej soczewicy
0,5 łyżeczki soli
0,25 łyżeczki tymianku
odrobina mleka

Sposób przygotowania:

Na patelni rozgrzej olej i podsmaż pokrojoną w drobną kostkę cebulkę. Gdy cebulka uzyska już złocisty kolor dodaj czosnek i podsmaż jeszcze całość około minuty. Następnie do miski wsyp wszystkie składniki, łącznie z usmażoną wcześniej cebulą i czosnkiem. Całość dobrze wymieszaj. Jeśli mikstura jest za sucha i się dobrze nie łączy dodaj odrobinę mleka. Gotową masę umieść w lekko natłuszczonej blaszce i piecz przez około 20 min w temperaturze 180 stopni. Pasztecik dyniowo - soczewicowy doskonale pasuje do kanapek, jak również jako dodatek do dań obiadowych.

Smacznego!