Cytrynowe babeczki z kremem mascarpone

Super babeczki, łatwie do zrobienia i przepyszne.

Skladniki na babeczki:

2 szklanki mąki
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
1/2 szklanki oliwy 
3/4 szklanki wody
3/4 szklanki syropu klonowego
2 łyżki skórki z cytryny (około 2 cytryny) oraz 1/4 szklanki soku z cytryny
1 łyżka ekstraktu z cytryny
Świeże jagody i liście mięty - do przybrania

Skladniki na krem mascarpone:

250 -500 g zimnej śmietanki 36%
250 g serka mascarpone
4 łyżki cukru pudru

Sposob przygotowania:

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Wyłóż blache na muffinki z papierowymi papilotkami.W dużej misce mieszamy mąkę, sodę, proszek do pieczenia i sól. W osobnej misce mieszamy oliwę, syrop klonowy, skórkę z cytryny i sok, ekstrakt z cytryny i 3/4 szklanki wody. Wlać mokre skladniki do suchej mieszanki i mieszamy tylko do polaczenia skladnikow. Nastepnie równomiernie wypelniamy foremki. Piec przez około 18 minut, można upewnic sie czy babeczki na pewno sa upieczone za pomoca drewnianego patyczka. 

Gotowe babeczki nalezy wyciagnac z formy i schlodzic przed dekorowaniem. W tym czasie mozemy przygotowac Krem. Śmietankę ubijamy na sztywno, pod koniec dodając cukier puder. Do ubitej śmietany dodajemy mascarpone i znowu ubijamy, aż się połączy, ale bardzo krótko. Udekorować każdą babeczkę kremem z mascarpone, świeżymi owocami I liścmi mięty.