Ciasteczka orzechowe i wegański sernik na zimno

Ciasteczka orzechowe i sernik na zimno - takie było tegoroczne słodkie rozpoczęcie ogólnopolskiego Tygodnia Weganizmu! Ciasteczka są przepyszne! Znikaja ze stolu jedno po drugim!

Ciasteczka są przepyszne! Znikaja ze stolu jedno po drugim, chcecie sie przekonac? Oto przepis:
 
1 szkl cukru brazowego
3/4 szkl masla orzechowego z orzeszkow ziemnych (najlepiej bez soli i cukru)
1/2 szkl oleju kokosowego
kilka kropel aromatu waniliowego
1/4 szklanki musu jablkowego
1 1/2 szklanki maki
1 lyzeczka sody

Przygotowanie:
Wszystko polaczyc i zagniesc ciasto. Rozwalkowac na grubosc ok 7mm wyciac koleczka. Piec na formie wylozonej papierem do pieczenia, ok 8min w temp 190st. Po upieczeniu musza ostygnac zanim je zdejmiemy z formy, inaczej sie pokrusza.

Sernik na zimno

Przepisy weganskie na ogol sa bardzo proste w przygotowaniu. Bedziecie sami mogli sie o tym przekonac robiac ten wlasnie sernik. On nie moze nie wyjsc, a do tego jest bardzo smaczny i bogaty w wartosci odzywcze.

Spód:
1 szklanka orzechow wloskich lub migdalow
1/2 szklanki daktyli
5 lyzek wiorkow kokosowych

Masa "serowa"2 1/2 szklanki orzechow nerkowca
1/2 szklanki syropu z agawy (lub mniej, zalezy od upodoban)
1/2 szklanki oleju kokosowego
sok z jednej cytryny
szczypta soli
kilka kropel aromatu waniliowego
1/4 szklanki wody  

Galaretka Weganska truskawkowa na wierzch ciasta:

Przygotowanie:
Wszystkie orzechy i daktyle najlepiej namoczyc na noc, lub kilka godzin przed robieniem ciasta.
Spód:
Zmielic w malakserze orzechy, wiorki i daktyle. Powstala masa wylozyc foremke do ciasta.

Masa serowa:
Wrzucamy wszystkie skladniki do malaksera i mielimy na gladka mase.
Wykladamy na spod ciasta i wkladamy do zamrazalnika na godzine. Masa serowa zgestnieje, gdyz olej kokosowy bardzo szybko przechodzi w stan staly w niskiej temperaturze.

Gotujemy galaretkę. Gdy nieco przestygnie wylewamy na ciasto. Po zastygnieciu galaretki ciasto jest gotowe!
Smacznego!!