Thiktha - smak gorzki

Powietrze i eter są elementami składowymi gorzkiego smaku –  smaku najbardziej chłodnego i lekkiego ze wszystkich sześciu. Gorycz jest również z natury lekko sucha. Na organizm działa ochładzająco, choć w swoim końcowym efekcie trawienia (vipak) posiada ostre i rozgrzewające właściwości.

 

Gorycz oczyszcza i wysusza wszystkie wydzieliny ciała, wzmaga apetyt i obniża temperaturę. Stąd być może wzięło się stare powiedzenie, że lekarstwo musi być gorzkie. Lekka, zimna i sucha cecha smaku gorzkiego jest optymalna dla osób pitta, ale również dla konstytucji kapha może być zalecana. Natomiast osoby vata powinny unikać tego smaku.
W małych ilościach gorycz pomaga widzieć jaśniej. Smak ten powoduje lekkie niezadowolenie - co zmusza patrzeć dalej i zauważać rzeczy w realistycznym obrazie. Zbytnio „gorzkie” osoby rozpamiętują pełną uraz przeszłość i swoje doświadczenia.
Przykłady produktów żywnościowych o gorzkim smaku: warzywa: karczochy, rukola i endywia (rodzaj sałaty), cykoria, seler, zielona herbata, kawa, kakao, zioła: mniszek, rumianek, goryczka, krwawnik, centuria. Warzywa są zazwyczaj gorzkie i jednocześnie cierpkie, dlatego jednoznaczne przyporządkowanie nie jest możliwe.

Główne działanie gorzkiego smakuNegatywne działanie gorzkiego smakuNadmierne spożycie smaku gorzkiego prowadzi do:
ogólnie:
oczyszcza krew, obniża gorączkę, zabija robaki, uwalnia od ropy, toksyn i wydzielin. Skuteczny przy prawie wszystkich chorobach skóry, nadwadze, palącym bólu i chorobach związanych z nagromadzeniem się ama.

na tkanki ciała (dathu):
silnie redukująco

na wydzieliny (mala):
powoduje zaparcia, wstrzymuje oddawanie moczu, zmniejsza gazy.

na agni:
pośrednio pobudza

na kanały ciała (shrota):
oczyszcza

wskazany przy:
zaburzonej doshy pitta, chorobach skóry, gorączce, robakach, ama.
silnie redukuje tkanki ciała, w szczególności:
- tkankę tłuszczową (meda-dhatu)
- tkankę mięśniową (mamsa-dathu)
- szpik kostny (majja-dathu)


ostrożnie przy:
zachwianej doshy vata, ponadto: wywołuje uczucie niepokoju, wysusza tkanki, podwyższa wrażliwość na ból.
typowych zaburzeń doshy vata
- osłabienia
- niepokoju
- wychudzenia
- zawrotów głowy
- suchości
- przedwczesnego procesu starzenia się
- stanów bólowych
- braku sił