Agni - ogień trawienia

AGNI – ajurwedyjska odpowiedź na czysty przewód pokarmowy. Pojęcie "agni" w medycynie ajurwedyjskiej oznacza “ogień trawienia”. Agni jest siłą warunkującą prawidłowe trawienie, dzięki, któremu do wszystkich tkanek ciała dostarczane są substancje odżywcze.

Agni to siła, która przetwarza coś obcego – posiłki, napoje, akustyczne i wizualne wrażenia, informacje – w budulec materialnego ciała, uczucia oraz inteligencję. U każdego człowieka może być bardziej lub mniej silne – w zależności od jego konstytucji- praktriti i obecnego stanu-vikriti.

Osoby o konstytucji Kapha mają słabe agni, Pitta – z natury silne, zaś konstytucje Vata – niestałe i zmienne. Stabilne i zharmonizowane agni nazywa się Sama-agni; istnieje, gdy Vata, Pitta i Kapha znajdują się w harmonii, zaś apetyt i trawienie są regularne i zrównoważone.

Zbyt silne lub zbyt słabe agni objawia się bardzo często w psychicznych lub fizycznych zaburzeniach. Gdy agni jest słabe, przyjęty pokarm nie zostanie strawiony. Ponad to do oznak słabego agni należą wzdęcia, zmęczenie umysłowe, zaparcia, problemy z rannym wstawaniem, matowa cera, skąpe wydzielanie potu lub jego brak. Gdy agni jest zbyt silne, pokarm zostanie „spalony”, zanim zostanie wchłonięty przez tkanki. Przy zbyt silnym agni pojawiają się biegunki, silne odbijanie się, wypryski na twarzy, intensywne pocenie się, nadpobudliwość, nerwowość i złość, uczucie pieczenia w przewodzie pokarmowym oraz gadatliwość.

Jak wzmocnić agni?

-Zredukuj objętość posiłków.
-Pij wodę z cytryną lub limonką na początek dnia.
-Pij herbatkę imbirową. Możesz ją bardzo prosto przyrządzać według następującego przepisu: szczyptę imbiru w proszku gotuj w jednej szklance wody, aż ¼ wody wyparuje. Opcjonalnie jeśli masz świeży imbir pokrój go na cienkie plasterki i zalej gorącą wodą. Taką herbatkę zaleca się pić przed i po jedzeniu. Posłodzona syropem klonowym i wypita przed posiłkiem doskonale wpływa na osoby o konstytucji Pitta.
-Jeśli masz ochotę napić się, zrób to najlepiej przed posiłkiem, nigdy po nim. Ewentualnie kilka łyków w czasie jedzenia jest też dozwolone.
-Przyjmuj szczyptę Trikatu przed posiłkami. Mieszanka Trikatu składa się z 3 równych części imbiru, czarnego pieprzu i pieprzu Cayanne. Szczególnie zalecana dla osób o konstytucji Kapha.
-Świeży korzeń imbiru posiekany w drobną kostkę i delikatnie posolony przed jedzeniem dobrze służy osobom o konstytucji Vata.
-Ważne jest dokładne żucie posiłków. Żuj tak długo, aż kęs stanie się płynny i dobrze zmieszany z śliną.
-Między posiłkami pij ciepłą wodę.
-Dla osób o konstytucji Vata może okazać się pomocne roztopione ghee, szczególnie spożywane wraz ze zbożami.
-Dla osób o konstytucji Pitta dla wzmocnienia agni wskazanymi środkami są zioła zawierające goryczkę (np. zioło o tej samej nazwie – goryczka), świeża kolendra ( methi ) i pietruszka w połączeniu z odrobiną czarnego pieprzu.

-Dla osób o konstytucji Kapha generalnie zaleca się lekkie posiłki i ostre przyprawy.
-Posiłek dobrze jest zacząć od słodkiego smaku. W głównym daniu powinny przeważać smaki kwaśno/słone. Na koniec zaleca się spożyć coś gorzkiego lub cierpkiego. Tak skomponowany posiłek jest w pełni kompletny, gdyż zawiera wszystkie smaki.
-Agni można również pobudzić poprzez post.

Unikaj następujących produktów lub połączeń

-zimnego mleka, zimnych produktów mlecznych jak lody
-produktów mlecznych z owocami, jak jogurty owocowe, serki owocowe, napoje owocowo-mleczne, truskawki z bitą śmietaną,
-różnych gatunków owoców jak na przykład sałatka owocowa,
-słonych pokarmów lub rzodkwi z produktami mlecznymi lub miodem,
-miodu z ghee w równych proporcjach

Dodatkowe wskazówki:

-Poprzez częstsze łykanie śliny przed posiłkiem organizm dostaje zwiększoną dawkę enzymów trawiennych, a są one szczególnie istotne dla lepszego trawienia cukrów. Aby zwiększyć produkcję śliny, przesuwaj język między zębami, a ustami najpierw w jedną stronę, potem w odwrotną.
-Dobrą siłę trawienia warunkuje całkowicie niezaburzone oddychanie przez prawą dziurkę nosa. Jeśli jest ona zatkana, spróbuj wykonać następujące ćwiczenie ( przed jedzeniem ): lewą dłoń złóż w pięść i połóż ją pod prawą pachę, tak aby prawe ramię przykrywało całą pięść. Zamknij lewą dziurkę nosa prawym palcem wskazującym i utrzymaj taki układ dłoni do momentu, aż prawa dziurka nosa stanie się drożna. To ćwiczenie nie działa bezpośrednio na wzmocnienie Agni, jest jednak wyśmienitym sposobem, by wspomóc trawienie.
-Prosta mudra: złączony kciuk i palec wskazujący dłoni - również sprzyja lepszemu trawieniu. Wykonuj ją z wyprostowanym kręgosłupem w siadzie po turecku na podłodze lub siedząc prosto na krześle. Złóż dłonie ze złączonymi palcami na kolanach, wnętrzem do góry. Oddychając spokojnie pozostań w tej pozycji przez kilka minut przed posiłkiem.