Kofta czyli kuleczki serowe w sosie pomidorowym

Ser rozgnieć widelcem, dodaj mąkę wszystkie przyprawy i natkę pietruszki. Całość dokładnie wymieszaj i formuj niewielkie kulki (średnicy 2,5 -3 cm). Smaż z każdej strony na złoty kolor. Brzmi prosto i takie jest!

Składniki na sos pomidorowy:

  • 2-3 puszki krojonych pomidorów
  • oliwa
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka kolendry mielonej
  • 1 - 2 łyżeczki fruktozy / brązowego cukru
  • 150 g śmietanki kokosowej / śm. kwaśnej / śm. słodkiej 18 %
  • mąka orkiszowa / krupczatka do zagęszczenia - opcjonalnie

Sposób przygotowania:

Rozgrzej oliwę, dodaj przyprawy i praż je przez kilka sekund. Następnie dodaj pomidory, przyprawy, cukier. Zagotuj. Jeśli sos jest zbyt rzadki dodaj 1- 2 łyżeczki mąki rozmieszane w odrobinie wody, dodaj do sosu i zagotuj. Na koniec dodaj śmietankę.

Składniki na kulki:

  • 400 g sera typu włoskiego, np. Capri, Capressa
  • 4 łyżki stołowe mąki orkiszowej / krupczatki
  • pokrojona natka pietruszki / koperek
  • 3 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • oliwa do smażenia

Sposób przygotowania:

Ser rozgnieć widelcem, dodaj mąkę wszystkie przyprawy i natkę pietruszki. Całość dokładnie wymieszaj i formuj niewielkie kulki (średnicy 2,5 -3 cm). Smaż z każdej strony na złoty kolor. Po usmażeniu serowe kulki przełóż do przygotowanego wcześniej pomidorowego sosu. Całość gotuj na wolnym ogniu przez 10 min. Kofta najlepiej smakuje podana z ryżem i sałatką.
Smacznego!